Wat is Kung Fu?

Kung fu is een eeuwenoude Chinese vechtkunst die ooit is ontstaan in de Shaolin tempel op een berg in het noorden van China. Het woord kung fu betekent letterlijk "vaardigheid". Voornamelijk vaardigheid in de vechtkunst kung fu, maar ook daarbuiten in het dagelijkse leven.

Wat biedt Kung Fu

De moderne mens heeft het in deze maatschappij veel te druk. Haast, stress, ongezond eten en onvoldoende bewegen zorgen ervoor dat wij niet optimaal kunnen presteren tijdens het werk, op school of waar dan ook. We kunnen ons slecht concentreren, voelen ons moe en futloos. Door het beoefenen van kung fu waarbij lichaam en geest gelijktijdig op de proef wordt gesteld, kan men zichzelf ontzettend veel interne en extern gerichte vaardigheden aanleren. We leren scherp waar te nemen, krijgen een betere bloedsomloop en zijn dus energieker, worden lichamelijk harder, sterker, leniger, sneller, hebben een coördinatie die beter wordt, zijn evenwichtiger en accurater. Allemaal door het regelmatig trainen van onze lichaam en geest.

 

Veel van wat je leert in de logica bij kung fu kun je ook in je dagelijkse praktijk gebruiken. Je raakt meer bewust van allerlei concepten en ziet in dat het voor jou allemaal één groot oneindig leerproces is.

 

Training van lichaam en geest

Hieronder een aantal steekwoorden die van toepassing zijn tijdens je studie bij kung fu.

 

Karakter:

- Discipline

- Doorzettingsvermogen

- Geduld

- Respect

- (Zelf)vertrouwen

- geestelijke en lichamelijke beheersing

 

Fysiek:

- Uithoudingsvermogen

- Lenigheid

- Hardheid

- (Explosieve) kracht

- Evenwicht

- Coördinatie

- Timing

- Souplesse

 

Disciplines:

- Verdedigen/bevrijden

- Schaduwboksen

- Meditatie

- Dierstijlen

- Wapentraining

- Ademhalingstechnieken

- Voeding

 

Het principe van Yin-Yang

Van het Yin-Yang principe kunnen wij vandaag de dag nog veel leren! Dit symbool staat al jarenlang centraal bij de oosterse vechtkunst en in de Chinese geneeskunde. Yin is het vrouwelijke beginsel in de kosmos en is tegengesteld aan Yang, het mannelijke beginsel in de kosmos. Dit principe is overal toe te passen, omdat alles in de kosmos een deel van het Yin (het vrouwelijke) als ook van het Yang (mannelijke) eigenschap bezit. Wél verschillend in hoeveelheid, want bijvoorbeeld een man is mannelijk (Yang) maar heeft een kiem van het vrouwelijke Yin en omgekeerd.

 

nacht - dag

warm - koud

sterk - zwak

hard - zacht

winter - zomer

haat - liefde

spanning - inspanning

 

Iemand die bij de eerste kung fu training komt, zal tijdens het beoefenen merken waar hij of zij meer of juist minder energie in moet stoppen om vooruitgang te boeken en in balans te blijven. Men gaat intuïtief werken aan datgene waar men minder goed in is. We zoeken het evenwicht (Yin-Yang). Aangezien ieder mens weer anders is heeft iedereen een andere aanpak nodig om dit evenwicht te bereiken en te behouden. Uiteindelijk ontaardt dit in een strijd met jezelf en wordt het een sport het steeds beter te doen. Maar uiteindelijk wel naar eigen maatstaven! Want men dient zich te realiseren dat je jezelf niet traint voor deelname in een team, of voor een wedstrijd, maar puur voor jezelf. Het is geen momentopname waarbij een tijdelijke prestatielevering wordt gevraagd. Het is.. een manier van leven! Deze levensfilosofie zal men aan gaan als men zich serieus wil bekwamen in kung fu waarbij de cyclus ontstaat uit de onafscheidelijke zaken: trainen, eten en slapen.

 

Kung fu is onuitputtelijk. Men kan oneindig blijven leren en oefenen, want alles kan beter. Er is geen top, geen niveau, geen rang en zeker geen eindstation! Mentaal en fysiek evenwicht bereiken is makkelijker gezegd dan gedaan. Het Yin-Yang symbool vormt daarbij het uitgangspunt en fungeert als een geheugensteun bij het beoefenen van kung fu. Niets meer en niets minder.

 

Geduld, Doorzettingsvermogen en Discipline

Tegenwoordig hebben de mensen weinig geduld, gebrek aan doorzettingsvermogen en discipline. Kung fu leer je niet in een paar maanden. Wel is elke stap in het leerproces een motivatie voor de volgende stappen. Men voelt zich lekker en energiek. Gebrek aan discipline zien we tegenwoordig steeds vaker net zoals respect. Want hoe is je gedrag bijvoorbeeld als iemand van tien jaar jou even de les gaat lezen! Leer respect te hebben voor mensen. Bij kung fu zijn geduld, doorzettingsvermogen en discipline de belangrijkste begrippen. Je gedisciplineerd opstellen, ofwel aan orde wennen, is voor vele mensen moeilijk. Tijdens de lessen leert men dan ook omgaan met discipline. Eerst onbewust maar later bewust. Doorzettingsvermogen dient niet te worden verward met motivatie. Als men niet meer gemotiveerd is, komt het aan op doorzettingsvermogen. De strijd om een vaardigheid aan te leren kan hiermee overwonnen worden. Motivatie is slechts een kwestie van een tijdelijke impuls en vormt geen drive meer als het wegvalt. Met geduld zal men zien dat de aangeleerde kung fu over de jaren veel meer oplevert en perspectieven biedt dan men ooit had kunnen denken. Kung fu, zoals het beoefend moet worden, is een lichamelijke en geestelijke oefening gebaseerd op karakter, oprechtheid, zelfbeheersing, trainingsijver en de capaciteit om het verloop van bepaalde bewegingen tot in detail te ontwikkelen. Samen met respect is bescheidenheid de basis van het leren. Men wordt aangemoedigd zich volgens eigen persoonlijk tempo te ontwikkelen. Als men de eigen capaciteiten accepteert zonder zich met andere te vergelijken, heeft men de eerste stap geleerd. Het is namelijk erg belangrijk jezelf te concentreren op de dingen die op dit moment voor jou het uitgangspunt vormen voor het maken van de volgende stap!

 

Dierstijlen

Kung fu kent vele stijlen. Shaolin kung fu is de oudste vorm van kung fu dat in een klooster in China is ontstaan. Naast de ongewapende en gewapende gevechtstechnieken werden ook dierstijlen geïntroduceerd. Dieren hebben in het Shaolin kung fu een belangrijke rol gespeeld bij het ontwikkelen van geavanceerde gevechtstechnieken en worden dan ook vaak genoemd in de geschiedenis van deze oosterse krijgskunst. De vijf dierstijlen van het Shaolin kung fu zijn: de tijger voor zijn kracht, energie en moed; de kraanvogel voor zijn buitengewone libido en reputatie van een lang leven als gevolg van zijn innerlijke levensenergie. Maar ook voor zijn concentratie en geduld; de luipaard voor zijn felheid, souplesse, gespierdheid en extern gerichte explosieve energie; de draak voor zijn bovennatuurlijke machtige houding, intelligentie, innerlijke kracht, zachte en cirkelvormige grijpende bewegingen; de slang voor zijn listigheid, snelheid, zachtheid, nauwkeurigheid en innerlijke energie. Andere dieren zoals de bidsprinkhaan en de adelaar worden ook door hun ideale eigenschappen veelvuldig gebruikt in de vechtkunst.

 

Als men de basisbeginselen onder de knie heeft, wordt ook geleerd met een aantal wapens om te gaan. Hieronder een overzicht van de meest gehanteerde wapens.

 

- Stok

- Enkel breedzwaard

- Dubbel breedzwaard

- Nunchaku

- Speer

- Hellebaard

 

Zelfverdediging

Kung fu staat niet gelijk aan zelfverdediging. Een goede kung fu opleiding omvat veel meer. Toch is het voor velen een groot bijkomend voordeel dat men zich goed kan leren verdedigen. Met het aanleren van talloze afweringen, stoten, trappen, worpen, klemmen vormt kung fu een goede basis voor zelfverdediging. Tijdens de lessen leer je makkelijke en moeilijke combinaties als dan niet in serievorm. Door stapsparring met andere beoefenaars wordt men vaardiger om de aangeleerde basistechnieken toe te passen. Je leert keuzes hierin te maken en de reactiesnelheid wordt beter. Naarmate men zich verder ontwikkelt, worden geavanceerdere technieken ter verdediging mogelijk. 

gpEasy-Theme simplicity 1.5 by syndicatefx